Lähde: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/huijarit-kaappaavat-pankkitunnuksia-omakannan-ja-suomifi-palvelun-nimissa
Lähde: https://www.suomi.fi/uutiset/huijausviesteja-liikkeella-suomi-fi-viestien-nimissa
Lähde: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/neuvoja-identiteettivarkauden-tai-tietovuodon-uhrille
Huijausyritykset ovat pandemia aikaan lisäntyyneet todella paljon ja niistä kysytään minultakin konsultaatiota mitä tehdä siinä tilanteessa jos olet joutunut huijauksen tai identtiteettivarkauden kohteeksi?
Omat mietteet aiheesta miten asiassa toimia jos jouduit huijatuksi:
– Yhteys pankkiin tilit ja kortit sulkuun
– Rikosilmoitus poliisille kerro mitä tapahtui ja kuvaile mahdollisimman tarkasti, että miten/mitä olit tekemässä
– Päätelaitteen (tietokoneen/puhelimen) putsaus, päivittäminen, tietoturvan voimassaolo ja muu tarkistus ajantasaiseksi.
Kuinka ehkäiset huijatuksi tulemista:
– Pankki tai muut vastaavanlaiset palvelut johon vaaditaan sähköinen tunnistus ei koskaan kysy sinulta tunnuksia puhelimitse tai sähköpostilla.
– Jos saat tämmöisen puhelun tai viestin sähköpostin välityksellä katkaise puhelu tai poista viesti sisältöineen.
– Onko huijaussähköposti viestin avaaminen turvallista? Useimmiten ei ja jos pystyt viestin poistamaan ilman sen avaamista niin se on usein paras keino. Jos joudut kumminkin jostain syystä avauksen kautta poistamaan viestin älä koskaan avaa viestin sisältämiä linkkejä tai liitetiedostoja!!
– Sait huijaus puhelinsoiton mistä tunnistaa? Tulee ulkomaalaisesta numerosta esim. +42, +48, taustalla kuuluu melua ja soittaja puhuu vieraalla kielellä useimmiten englanniksi -> katkaise puhelu välittömästi ja ota tarvittaessa yhteys viranomaisiin.
– Käytä aina tunnispalveluihin mennessä niiden virallisia osoitteita ja vältä toistaiseksi hakukoneiden kautta palveluun menemistä. Voit tallentaa internet selaimiin kirjainmerkin palveluista joka vähentää osoitteiden koko aikaista kirjoittamista esim. kuva alla Chrome selaimesta
Pikanäppäin yhdistelmä CTRL + D tai tähti näppäin oikeassa yläkulmassa merkitsee sivun kirjainmerkkeihin Chromessa. Samat toiminnot toimivat myös Edgessä ja Firefox selaimessa.
Jos olet mobiili käyttäjä (puhelin tai tabletti) ja käytät pankkipalveluita sekä muita päivittäisiä asioita näillä alustoilla niin kannattaa käydä tarkistamassa sovellus kaupasta, että käytät uusimpia versioita sujuvan käytön takaamiseksi – Play kauppa Androidilla ja App Store iOS puhelimissa.
Pankit tällä hetkellä suosittelevat käyttämään verkkopankki asioinnissa heidän mobiilisovelluksiaan ennemmin kuin internet selaimia.